Organisatieontwikkeling
Mensgericht veranderen betreft het vakgebied ‘Organization Development (OD)’in Nederland ook wel ‘Organisatieontwikkeling’ genoemd. Als vakgebied heeft OD zich sinds haar ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw doorontwikkeld en is er ook kritiek gekomen, wat heeft geleid tot een breed gevoerde discussie rondom de vraag wat organisatieontwikkeling eigenlijk is en wat het heeft toe te voegen als veranderkundige benadering. De antwoorden op deze vragen zijn in deze sectie terug te vinden.
Download van Nistelrooij & De Caluwe (2016)
In this essay from 2016, we explore a question which is widely recognized in the world of practitioners of change and which seems a problematic issue in any change process, but is badly understood in theory: “What is happening when there is a lot In this essay from 2015, we explore a question which is widely recognized in the world of practitioners of change and which seems a problematic issue in any change process, but is badly understof enthusiasm about a change initiative and a lot of knowledge about the change, but nothing happens?” Why is coming into action so difficult in any change process? We ourselves, being scholars as well as practitioners, are in the middle of trying to understand the answers to these questions. In this essay, we will explore the literature to shed light on this. We discuss that (a) “people consistently act inconsistently,” (b) resistance is a multi-layered and multi-meaning concept that needs reconceptualization, and (c) perception of the change recipient plays a pivotal role in every change process.
Op verzoek van de redactie van het tijdschrift ‘Leren in Organisaties’ is er in 2009 onder gast-redacteurschap van Antonie van Nistelrooij in het november nummer (11) een special issue verschenen over Organisatieontwikkeling. Met daarin aandacht voor recente praktijkinzichten, nieuwe stromingen en opvattingen en een overzicht van een recent uitgevoerd landelijk onderzoek naar de toepassing van organisatieontwikkeling in Nederland. Het nummer bevat onder meer bijdragen van Anke Baak, “Schouten Nelissen”, prof. dr. Léon de Caluwé “Twijnstra Gudde” en van Hans Doodeman, “UWV/zelfstandig gevestigd organisatieadviseur”.
download artikel constructionistisch OD
In november 2010 is er onder redactie van Antonie van Nistelrooij & Harry Sminia een special issue over Organization Development verschenen in The Journal of Change Management. Hieronder zijn het Guest Editorial en enkele van de belangrijkste hoofdartikelen te downloaden: dit zijn naast de artikelen van de redactieleden, artikelen van Renate Werkman over ‘Organization Development & Sense Making’ en het artikel van Fritz Korten, Léon de Caluwé en Jac Geurts over ‘The future of OD’.
In de eerder in M&O en in de Journal of Change verschenen artikelen wordt ingegaan op de achterliggende waarden van OD en wat deze betekenen voor de opzet van een verandertraject in de publieke sector. De verkregen inzichten komen voort uit een longitudinaal opgezet onderzoek dat met meerdere onderzoekers op basis van de internationaal beproefde onderzoeksmethode Minnesota Innovation Research Program (MIRP) is uitgevoerd bij het net gefuseerde UWV. Het verandertraject is opgezet door Hans Doodeman, mede begeleid door Marcel Kuhlmann en Evelien Palland en onderzocht in samenwerking met Harry Sminia, Jiskje Veenstra en Floor Hesselmans. Het onderzoek is ook als hoofdstuk gepubliceerd in een Engelstalige uitgave van Routledge in maart 2009 met als titel: Managing Organizational Change in Public Services; International Issues, Challenges and Cases. Onder redactie van Rune Todnem By en Calum McLeod.
Het bestellen van het boek kan via Routledge.com .
Het typische van Organisatieontwikkeling (Organization Development) als veranderkundige benadering is dat het vertrekt vanuit de ontwikkeling van individuele medewerkers. Centraal staan concepten als ‘sustained change’, ‘changing by learning’ en ‘change Leadership’. De essentie en samenhang van deze begrippen komen bij elkaar in onderstaande boek.